Hızlı ve Uzun Süre Bisiklet Sür. Bisiklette Beslenme

Gerekli Bilgiler

Hızlı ve Uzun Süre Bisiklet Sür. Bisiklette Beslenme

Günde ortalama 80 km bisiklet süren, bisikleti göz açıp kapayıncaya kadar söküp toplayabilecek bir çok bisikletçinin temel beslenme hakkında çok az şey bilmesi beni şaşırtıyor. Burada sürüş sırasında, hemen önce, sonra ne yiyip içtiğinizden değil, dinlenme günlerinden, uzun bir sürüşten saatler önceki ve sonraki beslenmeden bahsediyorum.

Eğer ciddi bir bisiklet binicisiyseniz vücudunuza ne aldığınız konusunda da ciddi olmalısınız. Antremanlarda artık bir sınır noktasına geldiyseniz, düzenli çalışmanıza rağmen hızda ve mesafede artış olmuyorsa bisikletinizden daha neyi atacağınıza, neyi değiştirebileceğinize bakmayı bırakın, beslenmenizde ne değiştirebileceğinize bakın.  Uygun bir diyetin sürüşünüzdeki etkisine şaşıracaksınız.

İleriki yazılarda vücudunuzun nelere ihtiyaç duyduğunun ayrıntılı bir dökümünü vereceğim. Bugün beslenmenizde olması gereken ilk bileşene bakacağız. Sonraki yazılarda diğer bileşenleri de inceleyip sonuçta sürüş enerji ve dayanıklılığınızı artırmaya yardımcı kaliteli bir beslenme planı çıkaracağız.

Temel beslenmede ilk bileşen yağlar. Vücudunuzun yağlara ihtiyacı vardır. Yağların zararlı ve bize kilo aldıracağı şeklinde beynimizi yıkayan medya ve büyük gıda üreticilerinin pazarlama kampanyalarına inanmayın. Bu neredeyse tamamıyla yanlıştır, bazı yağlar zararlıyken, birçoğu sağlık için yararlı ve gereklidir. Ayrıca vücut yağlarından kurtulmak için de yağa ihtiyacımız var. Eğer yeterli yağ besinlerle alınmazsa vücut bunu kendisi üretir ve yedek enerji olarak kendisi depolamaya başlar.

Uzak durmak isteyeceğiniz yağlar doymuş yağlardır, ve daha kötüsü trans yağlar (gıda firmalarının size satmaya çalıştığı margarinler). Doymuş yağlar LDL kolesterolünüzü yükseldir ve kalp krizi riskini artırır. Doymuş yağlar en çok yağlı etler, mandıra ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Trans yağlar bitkisel yağların hidrojenize edilmesiyle oluşur, margarin, işlenmiş gıdalar, hazır gıdalarda sıklıkla kullanılır. Trans yağ asitlerinin sağlık üzerinde 2 zararlı etkisi vardır. LDL (kötü) kolesterolü yükseltir, koruyucu (HDL) parçacıklarının kandaki seviyesini düşürürler. Az miktarda trans yağ bile kalp krizi riskini artırır.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu doymamış yağlardır, çoklu doymamış, tekli doymamış yağlar gibi. Doymamış yağlar LDL kolesterolü dolayısıyla kalp krizi riskini düşürür. En iyi doymamış yağ kaynakları fındık, işlenmemiş fındık ezmesi, tohumlar, zeytin ve avakado gibi tüm doğal gıdalarda bulunur.

Kaynak: https://www.roadcycler.com/2006/08/ride-faster-and-longer-cycling-nutrition-101-part-1/

etiketler