BİSİKLETİMLE 55 BİN KM. YOL YAPTIM, DÜNYA TURUNU YAKALADIM!

Genel

BİSİKLETİMLE 55 BİN KM. YOL YAPTIM, DÜNYA TURUNU YAKALADIM!

Ne zamandır bisiklete biniyorsun Cevat Amca?
1958 yılında ilk bisikletime bindim ancak 1961 yılında binmeyi bıraktım. 1997 yılında tekrar bisiklete binmeye başladım. Yaklaşık 15 yıldır her gün aralıksız yaz ve kış aylarında bisiklete binmeye devam ediyorum. İnşallah uzun yıllarda devam etmek istiyorum.
Bisiklete merakın nasıl başladı?
Bisikletten uzunca bir süre ayrı kaldıktan sonra tekrar yavaş yavaş spor yapma hevesi doğmaya başlayınca bisiklete binmeye yeniden başladım. Bana şimdi 60 kilometrelik bir yolu otomobille mi gidersin, bisikletle mi deseler düşünmeden bisikletle gideceğimi söylerim.
Peki, bu spor dalıyla uğraşmak nasıl bir duygu?
Bisiklete binerken temiz havayı solumanız bile çok güzel…
Peki, neden bisiklet?
Hareketli yaşa, spor yap; ödülü sağlık olsun sözü var. Bende bundan dolayı spor yapıyorum. 15 yıl önce bisiklete binmeye başladığım tarihten bugüne kadar vücut direncim her zaman aynı kaldı. Spor yaptıkça sağlığımı korudum. O zamanlar durmadan gidebildiğim yolu, bugünde aynı şekilde gidebiliyorum.
DÜNYA TURUNA BEDEL!
Peki, bu zamana kadar kaç km yol olmuştur dersin?
Bindiğim her anı kayıt altına alıyorum. 1273 defa antrenman yapmışım. Bu 1273 antrenmandan sadece 73 tanesini arkadaşlarım ile yaptım. Geri kalan 1200 antrenmanı kendim yaptım. Gittiğimiz yollarda durmadığım için arkadaşlarım benimle gelmiyor. Ben başladığım zaman yaklaşık olarak 65 kilometre yapıyorum. Bu zamana kadar 55 bin kilometrelik yol yapmışım. Buda dünya turuna bedel bir rakam…
Peki, faydaları oldu mu sana?
Bu sporu yaptıktan sonra sağlığımı da korumaya başladım. Her geçen gün daha zinde oluyorum. Bisiklete başladığım zamanlar sigara kullanıyordum. Spor yaptıkça bu kötü alışkanlığımdan da kurtuldum. Sigaradan kurtulduktan sonra sağlığım her geçen gün yaptığım sporlarla birlikte daha iyi oldu. Bugün 15 yıl öncesinden daha iyi hissediyorum kendimi…
Var mı bu spor dalının püf noktaları?
Bisiklete binmeden önce kontrollerini yapacaksınız. Bisikletiniz bakımlı olacak. Giysilerinize dikkat etmelisiniz. Mayonuz, kaskınız, eldiveniniz olacak. Bunların olması şart. Özellikle kask takmadan bisiklete binilmemesi gerekiyor. Olabilecek kazalarda kask, bisiklet kullanıcılarını her zaman koruyacaktır.
Bisikletle çok km yaptın, çok yer gezdin Cevat Amca…
Peki, yaşadığın ilginç anıların oldu mu gezinti sıralarında?
Arkadaşlarla geçtiğimiz bir zamanda Musaözü Barajı’na gittik. Oraya vardığımızda çantamda simit vardı. Onlarda çok sevindi. Bisikletten inmeye kalktılar. Benden izin vermedim. Çünkü bisikletten kimseyi indirmem. Gittiğimiz yerde kısa bir mola verdikten sonra geri dönerim. O günde öyle oldu. Bisikletlerin üzerinde simit ve çaylarımızı yedikten sonra oradan geri döndük.
Başka var mı?
Bir arkadaşın oğlu ile bisikletle geziyoruz. Köpekten korkup korkmadığını sordum. Çocuk korkmadığını söyledi. Yolda ilerlerken ileride 7 köpek bizi gördükten sonra bağıra bağıra koşarak yanımıza geldi. Çocuğa bir baktım nasıl korkmuş. Hemen arkama aldım. Daha sonra köpekleri bir şekilde uzaklaştırdık ama gerçekten unutamayacağım bir andı.
Eskişehir’de bisiklete ilgi nasıl sizce?
Eskişehir’de bisiklete çok ilgi var. Vatandaşlar bisiklete binmeyi seviyor. Belediyeler bisiklet yolu yaptı ancak yoldan daha çok yayalar yürüyor. Biz geçtiğimiz zamanda yüzümüze dik dik bakıyorlar. Bisiklete ilgi ilerleyen yıllarda daha da artacaktır. Özellikle belediyelerin yapmış olduğu çalışmaların bisikleti sevdirmeye yönelik olması bu spora daha bir güzellik katıyor.
Hiç yurt dışı maceran oldu mu? Kafan esip bisikletine
atlayıp yurt dışı yollarını tuttun mu?
Yurt dışına giden bisikletçiler gibi spor yapamam. Ben çıktığım yolu dinlenmeden tamamlamam lazım. Ama o durumda bu imkânsız. Bundan dolayı da öyle yurt dışına gitmedim, gitmem de… Bir yere gitmeye kalktığımız da ben geri dönüşü hesaplıyorum ve dinlenmeden, durmadan geri geliyorum. Gelir gelmez duşumu alırım. Bir saat kadar dinlendikten sonra normal hayatıma geri dönerim. Yurt dışı veya şehirlerarasında terli terli dinlenmeler oluyor. Bu bana göre çok yanlış.
Trafikte bisiklet kullananların sorunlar var mı peki?
Bir defa bisiklete bindiğin zaman tek sıra olarak hareket edeceksin. Yan yana olmayacaksın. Eğer yan yana olursan, kazaya davetiye çıkartırsın. Bu şekilde iki, üç arkadaşımız öldü. Yolun sağından gidilmeli. Şoförler bisikletli kişilere saygı göstermiyor. Bisiklet kullananları yok sayıyorlar.
BİSİKLETE BİNMEK 1800 KALORİ YAKTIRIR
Gençler neden bisiklete binmeli?
Üç saatlik bir bisiklete binmek 1800 kalori yakar. Gençler zayıflamak için tonlarca yöntem deneyeceklerine bisiklete binsin. Sağlıklı yaşarlar. Ben yaz, kış demeden bisiklete binerim. Çok fazla karlı havalarda dahi bisiklete biniyorum. Gençler bisiklet kullanmaya alışmalı.
Peki, son sorum Cevat Amca, bisikletle yolda
kaldığında ne yapıyorsun?
Uzun yollara gittiğimiz için geniş bir çanta taşıyoruz. Yaklaşık 10 kilo gelen çantada yedek iç lastik var, pompa var. Bir bisikleti yeniden toplayabilecek, malzeme mevcut... Bundan dolayı yolda kaldığımız zaman bisikletimizi kendimiz tamir ederek yolumuza devam ediyoruz.


istikbalgazetesi

etiketler