Kadın Bisikletçiler için kamyonların karıştığı kazalarda ölüm riski yüksek (Londra)

Gerekli Bilgiler

Kadın Bisikletçiler için kamyonların karıştığı kazalarda ölüm riski yüksek (Londra)

Bu bilgiler çeşitli kaynaklardan Londra'da yapılan araştırma ve raporlara göre derlenmiştir.


Ülkemizde bilim, istatistik, sonuç ve değerlendirme, bunlara göre yasa, yönetmelik, önlem alma çalışmaları olmadığından detay konular bir yana en önemli konularda bile bu tür çalışmalar yapılmıyor, bisiklet kaza istatistikleri aramanızda bulabileceğiniz "komik bisiklet kazaları" gibi videolar oluyor, bu yüzden bilinçli bir toplum, stklar ve yönetimlerin olduğu bir ülkenin araştırmaları ülkemizde de yararlanılmak üzere derlenerek aşağıda verilmiştir.


Londra’daki bisiklet kazalarında ölen 13 kişinin 10’u kadın, kazaların 8inde Ağır Araçlar söz konusu. Daha önce Transport for London’s road safety birimi tarafından hazırlanan rapor gizlenmişti. Çünkü bisiklet sürücülerinin kamyonların yanında kalması yerine kuralları çiğneyerek kırmızı ışıkta geçmesinin daha güvenli olduğunu yazıyordu.


Rapora göre 1999-2004 yılları arasında ölen kadın bisikletçilerin %86sı ağır araçlar tarafından çarpıldı. Bu rakam erkek bisikletçilerde ölümlü kazalarda %47.


Bulgular, yaygınlaşan bisiklet kullanımında neden genç kadın ölümlerinin arttığına yardımcı oluyor. İncelenen olaylarda kadın sürücüler kırmızı ışıkta durarak bekliyor, ancak büyük araçların kör noktalarına dikkat etmiyor, durdukları yer kör noktaya denk gelmişse araç sürücüsü tarafından görülmüyor ve hareket esnasında kaza gerçekleşiyor.



Resim İngiltere'deki trafiğe göredir, trafik yönü soldur, ülkemize göre 1. resimde araç sağ şeritte, bisikletli yanlış şekilde aracın sağında olacaktır. 2. resimde araç sağ şeritte, bisikletli aracın solundan doğru şekilde aracı geçmektedir. Pembe alanlar (Blind spot) araç sürücüsünün göremediği kör noktaları göstermektedir.



Erkek bisikletçiler trafikte daha agresif bisiklet kullanıyor. Bilinçli ya da bilinçsiz araçlar kırmızı ışıkta dururken yolu kontrol ederek geçiyor, araçlardan uzaklaşıyor, kör noktalarda bulunmuyor, kısaca araçlardan uzak durarak sürücüler tarafından görülebilir oluyorlar.


Yolda Hayatta Kalma Kuralları


Bisikletlilere öneriler: Kamyonlarla çarpışma nasıl önlenir?



  • Ağır bir araç önünüzdeyse, onu geçene ya da önünüzde uzaklaşana kadar aynaları görebileceğiniz bir yerde bekleyin.
  • Ağır bir aracın sadece sol yanından ve gerçekten kamyon sürücüsünün hareket etmeden önce sizi açıkça görebileceği yeterli zaman ve yol açıklığına sahip olduğunuzdan emin olduğunuzda geçin.
  • Araç arkanızdaysa sizi mutlaka açıkça görebileceği bir yerde durun, sürün.
  • Bisikletinizi ağır araçların sizi geçemeyeceği, ya da yoldaki pozisyonunu (şerit) değiştirmeden geçemeyeceği yerde sürün.
  • Ağır araçlar yoldayken de, dururken de bisikletçiler için çok tehlikelidir, bunu sakın unutmayın, mümkün olduğu kadar uzakta durun, çevresinde geçene ya da uzaklaşana kadar en az sürede bulunun.
  • Kadın bisikletçilerin gözleyen değil, bütün gözlerin üzerinde olduğunu sanan tavırları kendilerini tehlikeye atmaktadır.

kaynaklar:


London Cycling School


https://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/8296971.stm


https://www.guardian.co.uk/uk/2010/may/21/women-cyclists-most-accidents


https://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1695668.ece



 

etiketler