Kırmızı Pancar Suyu Dayanıklılığı Artırıyor

Gerekli Bilgiler

Kırmızı Pancar Suyu Dayanıklılığı Artırıyor

Ä°ngiltere’de yapılan bir araÅŸtırmada kırmızı pancar suyu içmenin insanlarda spor yapma süresini yüzde 16 oranında arttırdığı belirlendi.

Exeter Üniversitesi’nden bir ekip pancarda bulunan bir nitratın oksijen ihtiyacını azalttığını ve böylece spor yapmayı daha az yorucu hale getirdiÄŸini belirledi. Daha önce de pancar suyunun tansiyon düÅŸürdüÄŸü kanıtlanmıştı.

AraÅŸtırmacılar bu yeni buluÅŸları sayesinde pancar suyunuun kardiyovasküler, solunum ve metabolik hastalıklara karşı kullanılmasının yanı sıra sporcuların dayanıklılık gücünü arttırmak amacıyla da kullanılabileceÄŸine inanıyorlar.

AraÅŸtırmacılar yaÅŸları 19 ile 38 arasında deÄŸiÅŸen sekiz erkeÄŸe altı gün süreyle günde 500 ml pancar suyu içirip, egsersiz bisikletindeki performanıslarını ölçtü. Buna paralel olarak yapılan bir baÅŸka deneyde ise yine aynı erkeklere yine altı gün boyunca pancar suyu diye içinde siyah kuÅŸ üzümü suyu olan plasebo içirilip sonra yine bisiklet performansları ölçüldü.

Grup pancar suyunu içtikten sonra ortalama olarak 11 dakika 25 saniye boyunca pedal çevirebildi. Oysa plasebo içtiklerinde bu sürenin 92 saniye daha azaldığı belirlendi. Pancar suyu içildiÄŸinde grubun dinlenme sırasındaki tyansiyonunun da daha düÅŸük olduÄŸu görüldü.

AraÅŸtırmacılar pancar suyundaki nitratın dayanıklılığı artırma mekanizmasının kesin olarak nasıl gerçekleÅŸtiÄŸinden henüz emin deÄŸiller. Ancak nitarın vücutta nitrik okside dönüÅŸerek spor sırasında yakılan oksijen miktarını azalttığını düÅŸünüyorlar.

AraÅŸtırmayı yapan ve aynı zamanda Ä°ngiliz atlet Paula Radcliffe’in danışmanı da olan Profesör Andy Jones, “Pancar suyunun oksijen ihtiyacı üzerindeki etkileri bizi hayrete düÅŸürdü çünkü bu ne antrenmanla ne de baÅŸka bir yoldan elde edilemeyecek bir sonuç” dedi.

etiketler